نتایج حاصل از مطالعات طرح های تحقیقاتی دانشگاه علوم پزشکی تبریز در نشست خبری روز دوشنبه 29 اردیبهشت ماه 1404 که با هدف هفته سلامت و جوانی جمعیت در مرکز نوآوری و شتابدهی سلامت دانشگاه برگزار شد، ارائه شد
به گزارش روابط عمومی معاونت تحقیقات و فناوری، این نشست در راستای چرخه انتقال دانش و نتایج تحقیقات و پژوهش ها به مخاطبان و همچنین برنامه ارزشیابی وزارت برای ارزیابی فعالیت ترجمان دانش دانشگاههای علوم پزشکی و به مناسبت هفته سلامت و جوانی جمعیت برگزار شد. در این نشست خبری ۱۰ درصد از طرح های خاتمه یافته سال 1404 دانشگاه علوم پزشکی تبریز انتخاب و نتایج و یافته های آن خبری شد.
به گزارش فوق دکتر وحیده زارع مدیر اطلاع رسانی پزشکی و منابع علمی دانشگاه ضمن خیر مقدم دراین نشست که با حضور نمایندگان مدیریت روابط عمومی دانشگاه، اعضای هیئت علمی، محققان، کارشناسان و جمعی از اصحاب رسانه برگزار شد با ابراز خرسندی از حضور محققان و اصحاب رسانه بیان کرد: برگزاری این نشستها با اصحاب رسانه و انعکاس اخبار و نتایج تحقیقات به مناسبت هفته سلامت و جوانی جمعیت و انتشار اخبار ترجمان دانش برای عامه مردم جای بسی تقدیراست .
در این نشست نتایج تعداد زیادی از طرحهای پایان یافته دانشگاه علوم پزشکی تبریز تشریح شد:
بررسی مشکلات مادران باردار یا دارای فرزند شاغل در دانشگاه علوم پزشکی تبریز
دکتر خبیری عضو هیئت علمی مرکز تحقیقات مدیریت خدمات بهداشتی درمانی تبریز در ارائه این پژوهش گفت : این مطالعه با هدف بررسی مشکلات مادران باردار و دارای فرزند شاغل در دانشگاه علوم پزشکی تبریز انجام شد نتایج مطالعه نشان داد مشکلات مربوط به عدم وجود زمان کافی برای رسیدگی و نگهداری از فرزند از نظر 92 درصد از مادران، فشارهای محیط شغلی از نظر 89 درصد از مادران، طولانی بودن ساعات کاراز نظر 85 درصد از آنها، عدم وجود مرخصی شرایط خاص فرزنداز نظر 85 درصد از آنها و عدم وجود یا اجرای برنامههای دوستدار خانواده در محیط کار از نظر 84 درصد آنها ازمهمترین مشکلات مادران دارای فرزند و باردار شاغل در دانشگاه می باشد. بنابراین به نظر می رسد محیط اجتماعی و سیاستی مناسب با رویکرد دوستدار و حامی خانواده شرایط شغلی و زندگی و حمایتهای عاطفی خانوادگی می تواند نقش مهمی در طبیعی بودن گذار به مادری زنان شاغل ایفا کند
.
مکانیسم های مولکولی درگیر در پاتوژنز سقط مکرر بارداری (RPL) به طور کامل شناخته نشده است.
دکتر محمد صادق سلطانی زنگبار از دانشجویان کمیته تحقیقات دانشجویی درخصوص این پژوهش بیان کرد:مطالعه حاضر با هدف ارزیابی مولکول های مرتبط با کاتابولیسم ATP و هیپوکسی علاوه بر miRNA های مرتبط با آنها در بیماران مبتلا به RPL انجام شد. نتایج نشان دهنده افزایش لنفوسیت های Th17 و کاهش لنفوسیتهای Treg در زنان RPL بود. همچنین در این بیماران سطح بیان مولکول های دخیل در کاتابولیسم ATP (CD39 و CD73) به ترتیب کاهش و افزایش یافته بود و مولکول مرتبط با هیپوکسی (HIF-α) افزایش یافته بود. miRNA های مرتبط با این مولکول ها هم در این بیماران نسبت به زنان باردار سالم تغییر بیان معنی داری داشتند. با توجه به نتایج بدست آمده، اختلال در تنظیم مولکولهایی که در کاتابولیسم ATP و هیپوکسی نقش دارند در زنان RPL مشاهده شد و با انجام مطالعات دقیقتر و جامعتر این یافته ها می توانند به طور بالقوه برای پیش آگهی بهتر RPL استفاده شود.
بیماری اماس یک بیماری خودایمنی مزمن است که میتواند باعث اختلالات رودهای از جمله یبوست عملکردی و بیاختیاری مدفوع شود.
دکتر سکینه حاج ابراهیمی رئیس دانشکده پزشکی و استاد گروه ارولوژی زنان در ارائه این پژوهش گفت: بررسیهای اخیر نشان میدهد که تحریک الکتریکی عصب تیبیال (TNS) میتواند به بهبود عملکرد روده در بیماران مبتلا به اماس کمک کند. این روش غیرتهاجمی با تحریک ریشههای عصبی ساکرال به بهبود کنترل روده و کاهش علائم بیاختیاری مدفوع منجر میشود. با وجود نتایج امیدوارکننده، تعداد مطالعات موجود در این زمینه محدود بوده و تحقیقات بیشتری برای تعیین کارایی و استانداردسازی این روش موردنیاز است. پیشنهاد میشود مطالعات بالینی بیشتری برای ارزیابی اثرات بلندمدت این روش انجام شود.
ترکیبات غذایی ممکن است بر پیشرفت بیماری پارکینسون تأثیر بگذارند.
دکتر ثریا خیروری عضو هیئت علمی دانشکده تغذیه و علوم غذایی درارئه این پژوهش گفت:در این مطالعه مورد-شاهدی 120 بیمار مبتلا به بیماری پارکینسون و 50 فرد سالم شرکت کردند. میزان دریافت ویتامین ها و مواد معدنی در رژیم غذایی با استفاده از پرسشنامه بسامد غذایی تعیین شد. شدت بیماری پارکینسون با مقیاس یکپارچه رتبه بندی بیماری پارکینسون تعیین شد. نتایج مطالعه نشان داد که مصرف زیاد برخی ویتامین ها با افزایش احتمال خطر و مصرف بالای برخی با کاهش احتمال بیماری همراه بود. دریافت اسید پانتوتنیک در رژیم غذایی با شدت بیماری و علائم معاینه حرکتی و عوارض همبستگی منفی داشت. شدت و علائم حرکتی در بیماران با فسفر، منیزیم، روی، منگنز و کروم و دریافت پتاسیم همبستگی منفی داشت.
یافتهها حاکی از آن است که دریافت کافی ویتامینها و مواد معدنی در رژیم غذایی ممکن است اثر پیشگیرانهای بر ایجاد بیماری پارکینسون و پیشرفت زوال حرکتی داشته باشد.
برای دریافت ادامه ی خبر کلیک کنید
برای مشاهده تصاویر خبری کلیک کنید