معاون تحقيقات و فناوري دانشگاه علوم پزشكي تبريز در نشستي با اصحاب رسانه و جرايد اعلام كرد: اين كه يكي از شاخصه هاي مهم ارزيابي يك جامعه، دقت در گسترهي خيريه در آن جامعه است و چقدر امر خيريه در يك جامعه رواج يافته است. اما اگر دقيقتر شويم مهم اين باشد كه خيريهها در چه كارهايي صرف ميشوند كه اين را شايد بتوان نشان دهنده بلوغ عقلي و اجتماعي يك جامعه دانست. جامعه بايد به يك بلوغي برسد كه تشخيص بدهد خيريه در كجا ثمر بخش است. حال سوال اين است كه چرا در كشور ما خيريهها هنوز به طرف پژوهش هدايت نشدهاند؟ چرا مراكز علمي و پژوهشي و تحقيقاتي به نحو شايسته در اين خصوص انجام وظيفه نكرده اند كه تا خيريهها را به سمت پژوهش سوق دهند؟
خيرين با تمام توان خويش به ميدان آمدهاند، شما مي بينيد سي سال گذشته وضعيت مدرسه سازي به اين نحو نبود. بخش مدرسه سازي فعال عمل كرد و حال ما يك بخش بسيار فعال و خوب در بخش جهاد مدرسه سازي داريم. اگر خيريهها و هدف گذاري ها خوب هداست شوند ميتواندد در اين امر بيشتر اثر گذار باشند.
دكتر محمد رضا رشيدي گفت: البته بايد بگوييم كه امر پژوهش در بخشهاي مختلف مظلوم واقع شده است كه در اين امر مقايسه با دنيا با زهم پژوهش مورد غفلت قرار گرفته است. براي مثال در دانشگاه منچستر طي سال 10/2009 اين دانشگاه توانست حدود 44 ميليون پوند( معادل 215 ميليارد تومان) از طريق خيريهها جذب نمايد و اين ميزان بسيار بيشتر از طريق مجموع صنعت و جذب دانشجوي خارجي بود.
در سال 11/2010 دانشگاه آكسفورد توانست 29% از درآمد خود را از خيريههاي انگلستان بدست آورد كه برابر بود ا 9/108 ميليون پوند. و يا ميزان دريافتي دانشگاه توكيو از خيريهها در سال 2011 برابر 10450 ين (حدود 293 ميليارد تومان) بود كه 15% از كل در آمد اين دانشگاه را شامل مي شد و بسياري از اين مثالها را مي توان آورد.
معاون تحقيقات و فناوري دانشگاه در ادامه افزود: اكنون شما اينها را مقايسه كنيد با بودجههاي محدود دولتي كه ما براي پژوهش در دانشگاهها داريم. همان طور كه در بالا ملاحظه كرديد انها بستر لازم را براي خيريهها فراهم كرده اند. ما هم راه زيادي داريم براي اين كه يك خيّر بدون دلواپسي و با يك طيب خاطر و اطمينان پولي را به يك محقق جوان بدهد تا او بتواند تحقيقاتش را كامل كند و پايان نامه اش را بع اتمام برساند.
ما بايد اين تفكر را كه ماهي را به فرد نيازمند بديهم مي باست ماهي گيري را به ياد دهيم تا هميشه بتواند ماهي گيري كند. مثل جايزه نوبل كه دولتي نيست بلكه خيريه است. خيريههاي خارجي فراخوان مي دهند كه ما فلان قدر گرنت مي دهيم براي تحقيقات تا يك پژوهشگر آنرا انجام دهد.
البته بايد در نظر داشت كه پژوهش يك امر دراز مدت و زمانبر است سريع به نتيجه نمي رسد بايد جامعه بداند كه هزينه كرد در امر تحقيق و پژوهش بعدها اثر خواهد داد. شايد در ابتداي امر نتايج قابل لمس نباشد اما بايد بدانيم كه هزينه كرد در تحقيق سرمايگذاري است.