نتایج حاصل از مطالعات طرح های تحقیقاتی دانشگاه علوم پزشکی تبریز در نشست خبری روز یکشنبه سیزدهم آبانماه 1403 در مرکز نوآوری و شتابدهی سلامت دانشگاه ارائه شد
به گزارش روابط عمومی معاونت تحقیقات و فناوری،این نشست در راستای چرخه انتقال دانش و نتایج تحقیقات و پژوهش ها به مخاطبان و همچنین برنامه ارزشیابی وزارت برای ارزیابی فعالیت ترجمان دانش دانشگاههای علوم پزشکی برگزار شد. در این نشست خبری ۱۰ درصد از طرح های خاتمه یافته سال 1403 دانشگاه علوم پزشکی تبریز انتخاب و نتایج و یافته های آن خبری شد.
به گزارش فوق دکتر مهدی فرهودی ضمن خیر مقدم دراین نشست که با حضور نمایندگان مدیریت روابط عمومی دانشگاه، اعضای هیئت علمی، محققان، کارشناسان و جمعی از اصحاب رسانه برگزار شد با ابراز خرسندی از حضور محققان و اصحاب رسانه بیان کرد: کلیه جوانب زندگی بشری بر تحقیق استوار است و اصحاب رسانه با انعکاس اخبار و نتایج تحقیقات رسالت بزرگی را در آگاهی بخشی بردوش دارند که جای تقدیراست.
در این جلسه، محققان و اعضای محترم هیئت علمی دانشگاه نتایج طرح های تحقیقاتی اتمام یافته را به شرح ذیل به حضار ارائه نمودند:
دکتر شمس وحدتی متخصص طب اورژانس در این نشست در خصوص طرح تحقیقاتی با عنوان " بررسی گردش کار و مدت اقامت بیماران مبتلا به استروک با کد سما در مرکز آموزشی و درمانی امام رضا (ع) تبریز" گفت: با شناسایی عوامل موثر در روند تعیین تکلیف شدن بیماران دچار سکته مغزی در بخش اورژانس می توان از بسیاری از عوارض بیماری پیشگیری کرد و هم چنین مسئولین بیمارستان ها با شناسایی این عوامل و رفع موانع در تعیین تکلیف شدن سریع بیماران ضمن رعایت بیشتر حقوق بیماران، موجب کاهش هزینه های درمانی تحمیل شده به جامعه خواهند شد.
وی افزود: با شناسایی پیامد های ناشی از تاخیر در تعیین تکلیف شدن بیماران می توان مداخلات موثرتری در جهت ارتقا کیفیت خدمات درمانی نسبت به بیماران انجام داد.
شمس وحدتی تاکید کرد: مهمترین اقدام در جریان قراردادن سیستم های درمان وابسته به امر همانند ریاست محترم بیمارستان و مدیران گروه های طب اورژانس و مغز و اعصاب جهت طراحی راهکار مناسب برای کاهش زمان گردش کار بیماران می باشد و نهایتا با مدیران کلان دخیل در امر بایستی این مشکل حل گردد و حمایت مقتضی جهت ارتقا روند درمان صورت گیرد.
وی در خاتمه بیان کرد:بر اساس این مطالعه، یکی از دلایل تاخیر در بار کاری بیماران سکته مغزی، فاصله زمانی زیاد بین درخواست ویزیت نورولوژیک تا ویزیت مغز و اعصاب است. مدت زمان تعیین تکلیف برای بیماران سکته مغزی بیش از 6 ساعت طول می کشد تا بیمار از اورژانس خارج شود، ضمنا بیماران مبتلا به سکته مغزی هموراژیک با تاخیر تعیین می شوند.
متخصص طب اورژانس در خصوص طرح دوم خود با عنوان " بررسی همخوانی نتایج پیش بیمارستانی سکته مغزی با تشخیص در اورژانس بیان کرد: نتایج مطالعه حاضر نشان می دهد که پرسنل اورژانس پیش بیمارستانی در ارزیابی و شناسایی بیماران با احتمال سکته مغزی ضعیف عمل می کنند و از این نظر توافق خوبی بین پزشکان و پرسنل پیس بیمارستانی وجود ندارد. بدین صورت که ضریب توافق بین تشخیص پرسنل پیش بیمارستانی با تشخیص نهایی در اورژانس اگرچه مثبت و همراستا می باشد ولی در بالین به قدری این ضریب کوچک است که تاثیری در روند ندارد. شیفت پرسنل، در تصمیم گیری پرسنل و تشخیص به جای بیماری تاثیرگذار نمی باشد. سن و جنس بیمار در ارزیابی و تشخیص و یا درمان با ترومبولتیک بیماران تاثیری ندارد.
دکتر شمس وحدتی به نمایندگی از طرف دکتر روزبه رجایی در خصوص طرح تحقیقاتی با عنوان " استفاده از نمره هشدار زودرس ملی national early warning score در پیش آگهی بیماران سکته مغزی در بخش اورژانس " گفت: هدف از این مطالعه بررسی NEWS در بیماران با استروک حاد و ارتباط آن با نحوه درمان و نوع استروک و پیامد بیمار بود. بر اساس این مطالعه، به نظر می رسد در خصوص پیامد NEWS اختصاصیت قابل قبول داشته و ارزش اخباری مثبت و منفی قابل قبول دارد و در خصوص نوع استروک NEWS دارای اختصاصیت قابل قبول بوده و فقط ارزش اخباری منفی در مورد هموراژیک نبودن نوع استروک دارد. یعنی اینکه در صورتیکه برای بیماری NEWS عدد پایینی نشان دهد، احتمال اینکه نوع سکته ایسکمیک باشد و پیامد بیمار خوب باشد بالاست، ولی در صورتیکه عدد NEWS بالا باشد نمی توان قضاوت مناسبی در خصوص نوع استروک و پیامد بیمار داشت. پیشنهاد می شود افزودن ریسک فاکتورها در کنار این مطالعه و دخالت آنها در کنار NEWS می تواند تاثیرگذار باشد.
دکتر عبدالعلی پور به نمایندگی از طرف دکتر مژگان میرغفوروند در خصوص طرح تحقیقاتی با عنوان " ارتباط عملکردهای سلامتی با نگرش نسبت به نقش مادری و نشانه های بارداری در زنان باردار مراجعه کننده به مراکز سلامت شهر تبریز، 1400" گفت: این یک مطالعه مقطعی با استفاده از نمونهگیری خوشهای بود که بر روی 351 زن باردار در سالهای 2021-2021 انجام شد. دادهها با استفاده از پرسشنامههای ویژگیهای جمعیتشناختی اجتماعی، عملکردهای سلامتی در بارداری (پرسشنامه عملکردهای سلامتی-II)، نگرش نسبت به مادری و بارداری (نگرشهای دوران بارداری به مادری و بارداری) و نشانه های بارداری (پرسشنامه نشانه های بارداری) جمعآوری شد.
وی افزود: میانگین (انحراف معیار) نمره کل عملکردهای سلامتی 117/9(20/5) با دامنه نمرات 34-170 بود. میانگین (انحراف معیار) نگرش نسبت به مادری و بارداری 33/4 (4/5) با دامنه نمرات 11-44 بود. میانگین (انحراف معیار) نشانه های بارداری 28 (12/1) از دامنه نمرات 0-123 بود.
دکتر عبدالعلی پور در خاتمه گفت: بر اساس نتایج این مطالعه، با افزایش امتیاز عملکردهای سلامتی، میانگین نمره نگرش نسبت به مادری و بارداری افزایش (B=0.07; 95%CI: 0.05 to 0.1)، و میانگین نمره علائم بارداری کاهش یافت (B=−0.1; 95%CI: −0.2 to −0.05). بنابراین با توجه به ارتباط عملکردهای سلامتی با نگرش نسبت به مادری و نشانه های بارداری، ارائه دهندگان مراقبت های بهداشتی بهتر است از راهبردهای آموزشی و مشاوره ای برای ترویج عملکردهای سلامتی در زنان باردار استفاده کنند.
دکتر عزیزه فرشباف عضو هیئت علمی مرکز تحقیقات طب فیزیکی و توانبخشی و رئیس مرکز توسعه و هماهنگی تحقیقات(RDCC) در خصوص طرح تحقیقاتی با عنوان " مقایسه سطوح سرمی 25-هیدروکسی ویتامین Dو بیومارکرهای بازگردش (Turn over) استخوان در زنان یائسه مبتلا و غیرمبتلا به استئوپروزیس اولیه: یک مطالعه مورد-شاهدی " بیان کرد: این مطالعه مشاهده ای بر روی 240 زن یائسه واجد شرایط در سنین 50-65 سال انجام شد. 120 زن با دانسیته استخوانی طبیعی و 120 زن فاقد دانسیته استخوانی طبیعی بر اساس روش جذب سنجی اشعه ایکس با انرژی دوگانه انتخاب شدند.
وی افزود: تفاوت معنی داری از نظر میانگین سطوح سرمی ویتامین D3 بین زنان سالم و زنان با کاهش دانسیته استخوانی وجود نداشت. میانگین سطح استئوکلسین در زنان سالم و زنان با کاهش دانسیته استخوانی به ترتیب 16/1و27/1 نانوگرم/میلی لیتر و برای استئوپونتین به ترتیب 25/5 و 31/4 نانوگرم/میلی لیتر و میانگین آلکالن فسفاتاز به ترتیب 174/3و 191/4 نانوگرم/میلی لیتر بود.
دکتر فرشباف در خاتمه گفت: شانس ابتلا به کاهش دانسیته استخوانی با افزایش سطوح این بیومارکرها به طور معنی داری افزایش نشان داد. بر اساس تجزیه و تحلیل انجام شده، در نقطه برش 16/28 برای استئوکلسین، حساسیت 70/3% و ویژگی 70/9% و در نقطه برش 28/85 برای استئوپونتین حساسیت 70/3% و ویژگی 66/6 % به دست آمد. استئوکلسین و استئوپونتین دارای ارزش تشخیصی متوسط برای تراکم استخوانی پایین در یائسگی بودند.
دکتر عزیزه فرشباف در خصوص طرح دوم خود با عنوان " مقایسه ی فاکتورهای التهابی، استرس اکسیداتیو و آنالیز اجزای بدنی در زنان یائسه مبتلا و غیرمبتلا به استئوپروزیس اولیه:یک مطالعه موردی شاهدی" گفت: مطالعه حاضر یک پژوهش مشاهده ای موردی-شاهدی است که از شهریور ماه 97 تا تیرماه 98 در مراکز بهداشتی-درمانی شهر تبریز انجام گرفت. از بین 850 زن یائسه واجد شرایط که به طور تصادفی انتخاب شده بود، 120 زن با دانسیته استخوانی نرمال و 120 زن با کاهش تراکم استخوانی (استئوپروز و استئوپنی) بر اساس داده های حاصل از روش جذب سنجی اشعه ایکس با انرژی دوگانه پس از رد علل ثانویه وارد مطالعه شدند.
وی افزود: تفاوت معنی داری بین دو گروه از نظر سن، سن یائسگی و سطح تحصیلات وجود داشت. نتایج آزمون آماری با کنترل عوامل مخدوشگر نشان داد که سطح سرمی بالاتر مالون دی آلدهید (شاخص استرس اکسیداتیو) و تست پروتئین واکنشی C با حساسیت بالا (شاخص التهابی) به طور معنی داری با شانس بیشتر ابتلا به تراکم استخوانی پایین همراه بود. در مقابل، بیشتر بودن توده بافت چربی، توده بافت غیرچربی نرم، توده بافت غیرچربی،توده چربی احشایی، شاخص توده بدنی، و مواد معدنی با خطر پایین تر برای کاهش تراکم استخوانی همراه بود.
برای مشاهده تصاویر خبری کلیک کنید